Општина Шид

НАЦИОНАЛНИ ДАН РУСИНА

НАЦИОНАЛНИ ДАН РУСИНА

Домаћин овогодишње централне прославе Националног дана Русина била је општина Шид. Покрајинска влада је датум 17. јануар прогласила Даном Русина као подсетник на 1751. годину када је Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије у Сомбору потписао уговор о досељавању првих 200 русинских породица на ове просторе.

„Од 17. Јануара 1751. када су ваши преци стигли на овај наш заједнички простор прошло је готово 270 година. Једној бројчано малој националној заједници каква је ваша сигурно није било лако да прође кроз бурне историјске мене које је то време носило, да се одупре свим искушењима утапања у мору многобројних народа који су око ње живели и да сачува и развије своју традицију, своју културу и свој идентитет у целини. Ви сте у томе успели. И зато Русини данас чине једну од најлепших нијанси раскошног спектра наше етничке, културне и конфесионалне различитости. Очување и развој тог спектра и неговање свих различитости и свих специфичности коју чине данашњу Војводину јете један од најважнијих приоритета покрајинске владе, Аутономне покрајине Војводине и државе Србије и тако ће будите уверени и остати“, изјавио је председник покрајинске владе Игор Мировић поводом Дана Русина на свечаној академији у сали Културно образовног центра у Шиду.

НАЦИОНАЛНИ ДАН РУСИНА

Свечаност обележавања Националног дана Русина почела је литургијом у цркви Преображења Господњег, настављена је у просторијама Културно-просветног друштва Ђура Киш где је била изложена етно поставка, а затим је у згради општине Шид организована изложба слика из ликовне колоније и фотографија Ивоне Торма Џамић. Изложба је за посетиоце отворена до 24. јануара у периоду од 9 до 15 часова.

Овогодишњи Национални дан Русина организован је уз подршку Завода за културу војвођанских Русина, Националног савета русинске националне мањине и општине Шид.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему