Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид Клима Инфо Новости 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ
100 ГОДИНА УЈЕДИЊЕЊА СПЦ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

Свети Сава је био и остао од оних ретких изванредних духова што носе у себи свеукупног човека и срж читавог људског духовног живота. Ретко се може наћи пример да је неки велики човек у толикој мери утицао на свој народ као што је то случај са Светим Савом. Његово свеукупно дело постало је покретач и израз снаге целог народа, поручио је у својој беседи владика сремски Василије на духовној академији поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 100 година од уједињења СПЦ у Сремским Карловцима у сали Културно образовног центра у Шиду.

"Овај јубилеј говори не само о Светом Сави, него и о нама који прежемо све своје духовне снаге и скупљамо их као светлост у сочиво да би што потпуније сагледали и доживели горостасну личност духовног родитеља српског народа Светог Саву. Личност његова се не исцрпљује у својој временско-просторној димензији, он је успео да покрене све стваралачке снаге народа, да упали огањ вере и сазнања да смо радећи добро божији сарадници и истински градитељи своје среће и свога спасења. Светитељ је своје ученике и сународнике звао чедима: „Ја вас родих духом светим и јеванђељем“, а црква Христова се управо умножава духовним рођењем деце своје. Он је вековни и непропадљиви организам, тело Христово о коме значај духовних отаца и светитеља никада не губе од своје вредности", поручио је владика Василије.

Осим што је био први српски архиепископ који је у Никеји пре осам векова обезбедио самосталност СПЦ Свети Сава је и највећи српски просветитељ а 27. јануар школе широм Србије обележавају као своју славу.

800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

"Многи знаменити Срби кроз векове писци, научни радници, Срби светитељи, мученици клицали су Светом Сави. Већ осам векова кроз српску историју провлачи се нит светосавља, нит која као крв напаја живи организам српског бића да живи и преживи сва искушења и остане веран својим коренима и прецима. Још у петом разреду основне школе када се ученици први пут нађу са историјом као школским предметом помиње се чувена Цицероново изрека „Историја је учитељица живота“. Мислим да би се наш српски народ требао чешће присећати ове поуке. Један народ има будућност ако обезбеди свој идентитет, а ми то можемо једино ако се напајамо увек са тог извора живота који је за нас обезбедио Свети Сава", изјавила је Слађана Љубојевић директор ОШ "Сремски Фронт" поздравивши присутне у име образовних установа општине Шид.

Подаривши независност СПЦ Свети Сава је утабао темеље вере, традиције и културе које су образовале и идентитет српске државе.

800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

"Част ми је што данас говорим у име општине Шид и њених грађана. Желим да се захвалим на свом труду светим оцима на територији шидске општине, нашем уваженом владики на доприносу који даје не само духовном него и у световном животу у времену када Црква и народ постају ближи него што су икад били. Сведоци смо да Српска православна црква и наша држава Република Србија више него добро сарађују. Ми заједно морамо чувати све наше светиње где год оне биле у свету", поручио је заменик председника општине Шид Зоран Семеновић.

Свечаност поводом великог јубилеја СПЦ-а обогатили су својим наступима глумци аматерског позоришта "Бранислав Нушић", хор КОЦ-а "Хоршидеја" као и деца из ПУ "Јелица Станивуковић-Шиља" која су измолила молитву Господњу "Оче наш". Духовну академију је организовало Архијерејско намесништво шидско уз подршку општине Шид.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид Клима Инфо Новости 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ