Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Инфо Новости Свечано обележена школска слава Свети Сава

Свечано обележена школска слава Свети Сава

sveti sava01

Српска православна црква 27. јануара традиционално прославља дан свог утемељивача и народног просветитеља а од половине 19.века Савиндан са слави и као школска слава. У цркви Светог оца Николаја у присуству великог броја деце служена је литургија, а почев од четвртка у школама широм наше општине Свети Сава обележен је пригодним програмима. У петак, 25. јануара у сали Културно образовног центра одржана је традиционална Светосавска академија у организацији Општине Шид, Српске православне црквене општине, Друштва руско-српског пријатељства, Гимназије Сава Шумановић и Хора Лазарице.

 sveti sava02

Том приликом додељене су Светосавске повеље са циљем афирмације стваралаштва у основним и средњим школама, за посебна достигнућа у области књижевности, природних и друштвених наука, музичког и ликовног стваралаштва и физичке културе. Добитници повеље су Тамара Андришко, Срђан Јездимировић и Горан Возало из О.Ш. „Бранко Радичевић“ Шид, Анамарија Божиновски ученица О.Ш. „Сремски фронт“, Лазар Ћалић ученик О.Ш. „Сава Шумановић“ Ердевик, Вељко Дамјановић и Бојана Божић ученици О.Ш. „Вук Караџић“ Адашевци као и ученици Гимназије „Сава Шумановић“: Милан Добрић, Јована Видић, Оливера Валентировић, Тамара Вурдеља, Александра Матић, Александра Нешковић и Давид Ромић као и Ленка Боројевић ученица Музичке школе „Филип Вишњић“.

sveti sava03

Са циљем афирмације стваралаштва за модерну организацију рада и примену савремених метода и облика рада за припремање и учествовање ученика на смотрама и такмичењима и за успешну презентацију рада са ученицима и рада школа уопште ове године Светосавском повељом награђени су и просветни радници: Бранислава Ољача и Весна Тошић из О.Ш. „Сава Шумановић“ из Ердевика, Душко Башић, Јосип Павловић и Наташа Миљановић из О.Ш. „Сремски фронт“ и професор Душан Лукић из Гимназије „Сава Шумановић“. Повеље су уручили председник општине Никола Васић и председник С. О. др Бранислав Мауковић. Након академије у Владичанском двору отворена је изложба Златоглава Русија, пројекат Московско-српског дома а у суботу 26. јануара одржан је и традиционални концерт СКУД „Свети Сава“ на ком су осим извођачких ансамбала овог културно уметничког друштва, учествовали и гости из СКУД „Семберија“ Бијељина.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Инфо Новости Свечано обележена школска слава Свети Сава