Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид EU Exchange 4 НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА ПРОЈЕКТУ „ИМОВИНА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ВАЖНА КАРИКА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА“

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА ПРОЈЕКТУ „ИМОВИНА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ВАЖНА КАРИКА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА“

 nastavak aktivnosti na projektu1

У циљу наставка активности на реализацији пројекта „Имовина локалне самоуправе – Важна карика локалног економског развоја“ представници општине Шид су, заједно са представницима општина Беочин и Сремски Карловци и невладине организације Центар за равномерни регионални развој из Београда, посетили општину Чајетина, која је пре неколико година успоставила успешан механизам управљања општинском имовином, те је као таква ментор и пример добре праксе поменутим општинама.

Бојана Божанић, помоћница председника општине Чајетина, овом приликом рекла је да,општина Чајетина има искуства у овој области, будући да је пре неколико година учествовала у пројекту, који је такође финансирала Европска унија, а тиче се коришћења софтвера за евидентирање и управљање општинском имовином. Коришћењем овог софтвера, пописано је око 80 % имовине, док ће се кроз овај пројекат, поред менторског дела, решити и попис преосталог дела јавне имовине, што је и законска обавеза свих локалних самоуправа. Она је истакла да је тачан попис парцела, имовине и објеката који припадају јединицама локалне самоуправе, предуслов за локални економски развој и даље напредовање општина.

nastavak aktivnosti na projektu2
Општина Шид је извршила већи део пописа имовине, а сарадњу на овом пројекту види као могућност за стицање нових искустава, пре свега у области партнерства са другим општинама, посебно када је реч о привлачењу средстава из фондова ЕУ, рекао је Ромко Папуга, начелник Општинске управе Шид.
Ванеса Белкић, извршна директорка НВО ЦенТриР , истакла је позитивна искуства општине Чајетина како из области туризма, тако и на пољу доброг функционисања Општинске управе, што је од велике користи за сарадњу и додатни разлог ове посете.

nastavak aktivnosti na projektu3

Представници Општине Шид су овом приликом, заједно са својим партнерима на овом пројекту, похађали тродневни семинар на Златибору из области управљања имовином. Том приликом, представници Града Ужица и Општине Чајетина су присутнима пренели своја драгоцена искуства из ове области, а било је речи и о законском оквиру Републике Србије који се односи на јавну својину, методологији пописа и уписа имовине јединица локалне самоуправе, као и о искуствима управљања имовином у државама чланицама Европске уније.

 

eu

  

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид EU Exchange 4 НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА ПРОЈЕКТУ „ИМОВИНА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – ВАЖНА КАРИКА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА“