Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид EU Exchange 4 ПОЧЕО ПОПИС ЈАВНЕ ИМОВИНЕ У ОПШТИНАМА БЕОЧИН, ШИД И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

ПОЧЕО ПОПИС ЈАВНЕ ИМОВИНЕ У ОПШТИНАМА БЕОЧИН, ШИД И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

ПОЧЕО ПОПИС ЈАВНЕ ИМОВИНЕ У ОПШТИНАМА БЕОЧИН, ШИД И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

У општинама Беочин, Шид и Сремски Карловци је почетком јуна почео изузетно важан посао - попис јавне имовине, коју ће ове општине на основу досадашњег права коришћења државне имовине уписати као своје власништво, а захваљујући Европској унији која финансира пројекат „Имовина локалне самоуправе-важна карика локалног економског развоја“.

Пројекат се реализујуе кроз ЕУ Еxцханге 4 програм, који спроводи Стална конференција градова и општина - СКГО. Попис и упис права власништва над непокретностима у јавној својини ће омогућити општинама да самостално и ефикасније располажу јавном имовином у служби бржег економског развоја, пошто нерешени имовинско-правни односи често представљају главну препреку новим инвестицијама и отварању нових радних места. Поред овога, увођење ефикаснијег управљања општинском имовином ће убрзати издавање дозвола потенцијалним инвеститорима, омогућити већу транспарентност у пословима локалне самоуправе везаним за издавање и продају непокретности, као и утврђивање кредитног рејтинга, на основу ког би локална самоуправа могла да се задужује за финансирање капиталних инфраструктурних пројеката битних за даљи развој локалне заједице.

Планирано је да у 3 војвођанске општине, током 5 месеци, буде пописано укупно 4345 јединица непокретности, међу којима се налазе објекти нискоградње и високоградње, као и да за све пописане објекте буде послат захтев Републичкој дирекцији за имовину за добијање сагласности за упис права власништва локалне самоуправе. Попис имовине биће завршен у законском року (6. октобар 2014) захваљујући успешном спровођењу низа припремних активности, које су обухватале формирање посебних јединица општинске управе за управљање имовином и усклађивање локалних општинских прописа са националном регулативом у овој области. На Златибору је током априла спроведена обука о ефикаснијем управљању јавном имовином за запослене у општинским управама и јавним предузећима, а убрзо затим је набављена рачунарска опрема и софтвер. Едукативне активности на пројекту заокружене су спровођењем обуке на Андревљу, на којој су се чланови општинских радних тимова и екстерно ангажовани пописивачи упознали са методологијом која ће бити коришћена за прикупљање, анализу и проверу података о јавној имовини, формирањем базе података и процедуром уписа права јавне својине у централни регистар непокретности који води Републичка дирекција за имовину.

Општине Беочин, Шид и Сремски Карловци ће на својим територијама вршити попис имовине и током наредна четири месеца, док ће им партнерска општина Чајетина пружати менторску подршку, а Центар за равномерни регионални развој из Београда као партнерска организација ће вршити надзор и координацију свих активности предвиђених пројектом.

За додатне информације, обратите се ПР асистенткињи на пројекту, Данијели Јовић, путем телефона 064/681-88-49 или мејлом на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

eu

 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид EU Exchange 4 ПОЧЕО ПОПИС ЈАВНЕ ИМОВИНЕ У ОПШТИНАМА БЕОЧИН, ШИД И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ