Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Установа за спорт Партизан Инфо Новости Рециклажа – примарна активност у очувању животне средине

Рециклажа – примарна активност у очувању животне средине

 reciklaza primarna aktivnost u ocuvanju zivotne sredine

Са циљем презентације пројекта прикупљања, сортирања и складиштења стакла, као припреме за рециклажу, данас су у посети нашој општини боравили представници фирме ITM SOLUTION, где их је примио заменик председника СО Дејан Булатовић са сарадницима.

Маринко Ђукановић је том приликом презентовао пројекат финансиран из фондова ЕУ, говорећи и о значају отварања наше земље према интеграцији у ЕУ, а које је условљено усклађивањем законске регулативе о управљању отпадом. Како су илегалне тј. дивље депоније све распрострањеније и презасићеније, један овакав пројекат био би од стратешког значаја, али како је навео Ђукановић, републичким буџетом нису предвиђена средства за ову намену, него је једини начин финансирања из фондова ЕУ. Визија ове фирме је управо стварање активне мреже центара за сакупљање и складиштење специфичних типова отпадних материјала, као и подизање еколошке свести код грађана о значају рециклаже као примарне активности у очувању животне средине.

Он је додао и то да наша земља годишње увезе између 130 и 250 тона стакла, а још већу количину стакла бацамо, за разлику од нпр. Белгије где се више од 90% стакла враћа у процес производње, а опште је познато да се стакло може неограничен број пута употребити и не распада се природним путем. С обзиром на то да је пројекат економски одржив и еколишки свестан, био би од значаја за нашу општину, која би била у обавези само да обезбеди локацију и инфраструктуру.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Установа за спорт Партизан Инфо Новости Рециклажа – примарна активност у очувању животне средине