Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид

Уколико сте се уморили од свакодневних обаваза, запловите временом и посетите град који је био вечита инспирација нашем најпознатијем сликару модерног доба - Сави Шумановићу...

Посетите место у коме се преплићу историја и уметност, природне лепоте и ђаконије сремачке кухиње 

opstina-grb-zeleni

 

Општина Шид се налази на северо-западу Србије, у југо-западном делу Војводине на тромеђи Србије, Хрватске и Републике Српске и представља другу по величини општину на територији Срема. Због свог географског положаја, на територији ове општине постоји седам граничних прелаза. Од Београда је удаљена 120 км у правцу запада међународним путем Е 70. Општина обухвата 19 насељених места са 34.035 становника. Највеће насељено место је Шид, које је уједно и центар општине у коме живи око 16.000 становника. Општина Шид има умерено континенталну климу са локалним варијатетима. Лета су топла и релативно дуга а зиме снежне и хладне са просечно 25 дана годишње са температуром испод 0 степени Ц.

Изузетно је интересантна супротност пејзажа која се може видети на територији општине Шид. У северне делове шидске општине залази западно крило Фрушке горе која својим препознатљивим пејзажом привлачи пажњу локалног становништва, али и заљубљеника у природу из других крајева. Овде сусрећемо пределе обрасле прелепом шумом, планинске изворе, манастире и типична фрушкогорска насеља. Идући према нижим деловима општине преко лесне заравни, лесне терасе и алувијалних равни река среће се знатно другачији пејзаж. Равница, спори речни токови, читава мрежа одводних канала, знатно већа насеља и обичаји становништва типична за доњи Срем. Готово 1/3 површине општине Шид прекривено је шумом богатом крупном и ситном дивљачи.

Постоје бројне легенде о самом називу овог места, почев од оне да је име настало од речи "сита", односно густа шикара која је расла око потока Шидина, па је по њој и поток а потом и насеље добили име до оне да је преко потока постојао мост, који се на мађарком каже "хид", па је и насеље никло око моста добило назив хид, касније Шид. С обзиром да су све ово само претпоставке, са сигурношћу се не може рећи како је Шид добио име. Најприхватљивија теорија би била, да је ово насеље назив добило од немачке речи SCHEID - што у преводу значи - међа или граница, ако узмемо обзир да је Шид тада био у склопу Аустријске царевине и да се заиста налазио на самој граници према Турској.

 

У писаним документима, Шид се први пут спомиње тек 1702. године и то као SCHID. Тек преласком на ћирилично писмо, на печатима и другим документима појављује се назив Шид

 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна Општина Шид